Blek 

Nieuwe berichten van de HKH

Gearchiveerde artikelen kunt u hier vinden en oude Nieuwsbrieven hier


Cor Neijenhuis en Koos Meeuwsen vertellen over de nieuwe tentoonstelling 'Huissen herleeft'

Neem een kijkje achter de schermen! Er wordt hard gewerkt aan de heropening van museum Hof van Hessen. Cor en Koos vertellen over de nieuwe tentoonstelling 'Huissen herleeft'. In deze tijdelijke tentoonstelling, waar ook Emile, Hans en Lian een belangrijk aandeel in hebben, beleef je verhalen over de terugkeer en wederopbouw van Huissen na de Tweede Wereldoorlog.

 

Heropening Hof van Hessen

Vanaf zondag 14 juni is museum Hof van Hessen weer open voor publiek.

Op zaterdag 13 juni is de officiële opening van de nieuwe, tijdelijke tentoonstelling. Door de coronamaatregelen kunnen daarbij maar een beperkt aantal mensen bij aanwezig zijn

De nieuwe expositie “Huissen herleeft” geeft een goed beeld van de terugkeer van de evacuees in 1945 . Verder komen de noodvoorzieningen, de hulp van buitenaf (o.a. glas uit het Westland) en de eerste wederopbouw in beeld. Er zijn bijv. meerdere, tot nu toe onbekende, treffende foto’s opgespoord.


Opbouw tentoonstelling "Bevrijding, terugkeer, herstel en eerste wederopbouw"

Omdat door de Corona maatregelen ons museum gesloten was, werd de opening van de tentoonstelling "Bevrijding, terugkeer, herstel en eerste wederopbouw" uitgesteld.
Maar nu zijn de opbouwwerkzaamheden in volle gang.


Mededelingen, jaargang 45, nr. is uit.


Een bijzondere “oorlogsbuit” gestolen of in bewaring genomen?

In de nieuwste uitgave van het tijdschrift Mededelingen  (Hist. Kring Huessen) lezen we o.a. dat je het niet altijd van je vrienden moet hebben…..of toch wel?

Het waargebeurde verhaal is, dat bij de bevrijding in 1945 van het verlaten Huissen, de kluis van het Dominicanenklooster door de Engelsen is opgeblazen. De daarin opgeslagen kostbare gildeschilden waren verdwenen.  Als door een wonder keerden een aantal schilden in de zestiger jaren, via majoor Miners, uit Engeland naar Huissen terug. Lees voor de verrassende details het bijzondere artikel.

75 jaar vrijheid

Vanwege “75 jaar vrijheid” wordt in dit nummer van Mededelingen ook stil gestaan bij de terugkeer in 1945 van Huissenaren naar het Zwanenstadje. Zo zien we foto’s van de dames de Koning, in het “nette grei”, in de glasloze raamopening van hun huis. Gemeenteambtenaar Vliem keerde als een van de eersten terug. Een brief geeft een indringend beeld van het leven in een verwoest stadje.

Nieuw: puntvlaggen

In de rubriek Kringnieuws lezen we dat puntvlaggen (nieuw, hxb:30x47cm), boeken, stickers enz. ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te bestellen zijn. Het museum zelf is nu immers gesloten.

In zijn inleiding verwijst voorzitter Emile Smit o.a. ook naar de website van de Historische kring Huessen (HKH). Daar zijn de tekstpanelen van de laatste tentoonstelling te zien.

Lichtshow in de kloostertuin

Maar niet alleen WO2 komt in het tijdschrift aan de orde. Het jaarverslag over 2019 is er. Verder ook aandacht voor de te restaureren kloostermuur. Zo weet Joop Brons te vertellen, dat er al in de jaren vijftig sprake was van een lichtshow (!) in de tuin achter de oude muur.

Verder gaat een artikel over de plaats van een bijzonder beeld. Een foto van het vijftigjarig huwelijks- feest van de fam. Demon Roelofs uit de jaren 50 van de vorige eeuw geeft een mooi tijdsbeeld (met namen). En pastoor van Rhijn had een grote hobby……fietsen.

Veel foto’s

Kortom, er is ook deze keer weer sprake van een boeiende, van veel foto’s voorziene uitgave van het tijdschrift Mededelingen. Leden hebben het al in de bus gekregen of krijgen het binnenkort in huis.

Vragen en reacties kunnen gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Historische Kring Huessen pakt uit.
Hebbedingetjes en boeken nu ook online te verkrijgen.

Zo’n 30 boeken over Huissen én lepeltjes, stickers enz. zijn nu op de website van de Historische Kring Huessen te zien en te bestellen (www.huessen.nl, rubriek museumwinkel)
.
Een echt Huissens cadeau of gewoon iets te lezen voor jezelf, alles is nu te vinden op de website.

In normale tijden kan de museumwinkel bezocht worden, maar zolang het museum aan de Vierakkerstraat 39 nog gesloten is worden de bestellingen in Huissen zonder verzendkosten thuisbezorgd.

Het is de moeite waard een kijkje te nemen op de website.

lepeltjeHuisszwaanHuissense boeken online Aangepast

 


Hof van Hessen komt naar u toe.

In deze coronatijd kunt u jammergenoeg niet naar ons museum..
Daarom komen wij naar u toe.
De komende weken kunt u op onze website filmpjes zien over een voorwerp uit onze collectie.
Er zijn tot nu toe 3 fimpjes gepubliceerd.
De getoonde voorwerpen zijn, een bijzonder kinderschoentje, glazen armbandjes een Romeins zwaard.en een 17e eeuws sierbordje.

Klik hier om deze filmpjes te kunnen zien.


Bevrijding, terugkeer, herstel en eerste wederopbouw

Wanneer ons museum weer geopend mag worden vindt u daar onze nieuwe tentoonstelling

3 Affiche bevrijdingstentoonstelling


Opening nieuwe tentoonstelling "Huissen herrijst, 1945 - 1950" uitgesteld

De opening van de nieuwe tentoonstelling “Huissen herrijst, 1945 -1950” van de Historische Kring is uitgesteld.
De opening, die op zaterdag 4 april zou plaatsvinden, gaat voorlopig niet door.
Het museum Hof van Hessen in ieder geval tot 6 april gesloten.
Op deze website vindt u informatie over de bereikbaarheid  van de Historische Kring Huessen en wordt u op de hoogte gehouden van de opening van zowel de tentoonstelling als het museum.


Restanten van Arnhemse Poort geconserveerd. Uit Mededelingen jgr. 6, 1981 nr.6

In 1980/1981 werd er een tunnel gegraven onder de Stadswal als verbinding tussen de Langestraat en de Korte Loostraat.
Een mooie gelegenheid om onderzoek te doen naar de historische resten van de Arnhemse Poort die daar gelegen moet hebben.
Dit onderzoek werd toen nog uitgevoerd door de Sectie Archeologie van de Historische Kring Huessen.
Van dit onderzoek werd uitgebreid verslag gedaan in Mededelingen en op 17 februari 1981 werd er een druk bezochte dialezing gehouden  in Hotel de Laak.
De spreker was Th.H.Janssen, voorzitter van de HKH en het hoofd van de Sectie Archeologie.
Van deze lezing kunt u onderstaand verslag lezen:


Traplift in het stadsmuseum Hof van Hessen

“Kan ik eindelijk naar boven komen”. Deze uitspraak is afkomstig van de heer Geert van Dalen. Hij mocht, als bekend Huissenaar, de traplift zaterdag 14 december
als eerste in gebruik nemen.