Jaarverslag 2013 sectie Heemkunde

Door: Henk Eerden

Het kalenderjaar 2013 was er een met twee gezichten. Een zeer koude eerste helft en een zeer warme tweede helft zouden weermannen of weervrouwen kunnen zeggen. Zo ook in Huissen. Hoogtepunten en dieptepunten liggen soms vlak naast elkaar. Politiek en economisch was 2013 voor Huissen een minder fraai jaar met de afwikkeling van politieke schandalen en over elkaar buitelende politici, juist in een tijd dat alle zeilen moeten worden bijgezet om economisch het hoofd boven water te houden. Daarnaast een mooi hoogtepunt voor de 700 jarige Stadskerk. Als inspirerend symbool, juist in deze economisch moeilijke tijd, werd het goud letterlijk hoog op de toren gezet. Een gele glans voor alle windrichtingen. Vele burgers lieten daarmee zien wat samenwerken is en wat je kunt bereiken als je samen de schouders er juist onder zet.
De sectie Heemkunde van de Historisch Kring Huessen organiseerde voor vele belangstellenden een lezing in de 700 jarige Stadskerk om de rijke Roomse geschiedenis van deze kerk uit de doeken te doen. Voor de aanwezigen, waaronder aalmoezenier Crolla, een feest van herkenning maar ook soms verassende feiten, uitgezocht en gepresenteerd door onze stadshistorici Emile Smit en Jan Zweers.
Dit jaar was ook een jaar van lange adem, uitbreiden en dan genieten. Een mooi voorbeeld is de facebookpagina “Huusses Erfgoed”, tijdens een sectievergadering bedacht en opgezet door Joop Brons en Tonnie Rijnders. Door de journalistieke kunsten van Joop is dit inmiddels een juweel van Huissen geworden waar de vele volgers dagelijks erg van genieten. De Historische Kring Huessen stelt hiervoor ondertussen het complete erfgoedarchief beschikbaar.
Het twee gezichten kennende kalenderjaar was ook op 21 november weer naast elkaar te zien en te horen tijdens de door Heemkunde georganiseerde dialectavond met het Huusses Dictee 2013. Een volle zaal met een record opkomst kon genieten van een gevarieerd programma en het meesterlijke dictee van Joop Brons. Kringpresident Jan sprak weer van alles en nog wat aan elkaar. Zijn vrouw Anja hield het juist bij spannende volksverhaaltjes. De dip en tevens hoogtepunt van de avond zat hem in de verkiezing van het Nejje Huusses Woord 2013. Even leek debuitelende politiek de kop weer op te steken. Met de organisatie van een heuse protestdemonstratie probeerde men de keuze van de jury voor het woord “Büttezaol” onderuit te halen. De sectie Heemkunde gaf echter het “politieke” voorbeeld dat goed luisteren, samenwerken en samenvoegen juist het dubbele kan opleveren. Liefst twee nieuwe woorden werden geboren en ook Züpstüpke is zo bijgeschreven in het geboorteregister van nejje Huussese woorde’.
In 2013 heeft de sectie Heemkunde, bestaande uit of gesteund door Dominique Bedeaux, Evert Kooiman, Jan Wannet, Jan Willemsen, Joop Brons, Tonnie Rijnders en Henk Eerden, naast vele andere verplichtingen, de rijke cultuurhistorie en folklore van Huissen uitgedragen. Samen met de andere erfgoedpartners is dit altijd een leuke en inspirerende bezigheid. Het kan natuurlijk altijd meer als de agenda’s dat toelaten. Ook uw steun is hierbij van harte welkom. Zeker voor het komende jaar met de 700jaar Huissen Stad en 1200 jaar Huissen als geschreven plaats zijn er uitdagingen genoeg om op te pakken.