Niks liever dan Brandewijn tappen.
Op bezoek bij de werkgroep Transcripties
(Uit Mededelingen nr. 3, 47ste jaargang)

Lars van Nigtevegt moet er nog smakelijk om lachen.
Hij werkte aan een tekst, waarbij in 1650 de regerend vorst aan een ondergeschikte vroeg: 'Spelen er zich nog bijzondere zaken in het stadje Huissen af"?
"Nu niet echt" meldde hij, "maar op de zondagen en heilige dagen toch wel iets...ze doen niets liever dan brandewijn tappen"!
Lars is lid van de werkgroep Transcripties (in 2013 opgericht).
Een moeilijke naam, maar het wil zoveel zeggen als: oudere handschriften zo omzetten zodat het voor de Nederlander van nu leesbaar is.
Bij de HKH gaat het dan natuurlijk om op Huissen betrekking hebbende brieven, documenten enz.
En dat zijn er nog al wat....
Er wordt veel met oud-schrift gewerkt zoals het Middelnederlands en natuurlijk het Duits.
Verrassend is echter dat er ook met teksten uit de eerste helft van de twintigste eeuw gewerkt wordt. Daarbij is sprake van een zodanig slecht handschrift dat omzetting naar leesbaar Nederlands van belang is..Verder zijn er veel ambtelijke stukken vanaf de 13e eeuw in het Duits beschikbaar. Huissen werd toen bestuurd vanuit Kleef en later vanuit Berlijn.

'Vaak wordt er door de leden van de werkgroep thuis aan de brieven enz. gewerkt", vertelt Gonny van Dijk-Koelman.
Als groep komt men een keer in de vier à zes weken bij elkaar. Al heeft corona de laatste jaren nogal wat roet in het eten gegooid.
Taken worden onderling verdeeld (voorzitter, notulist, aanleveren van teksten, eindcontrole van teksten enz.).
De werkgroep is op zoek naar mensen die met oud-schrift, met name Middelnederlandse teksten, bekend zijn. Ook zijn mensen die de Duitse taal machtig zijn van harte welkom. Het mooie van alles is echter dat in principe iedere belangstellende lid kan worden van de werkgroep. Nieuwe leden kunnen zo nodig middels een cursus worden ingewerkt.
Resultaten worden digitaal gepubliceerd via de website van de HKH onder het kopje Transcripties. Hier kun je bijvoorbeeld stadsrekeningen uit de 17e  en 18e eeuw vinden, maar even zo goed het verhaal over de verpachting in 1803 van het Armenland aan Hendrik van Deelen en Dora Janssen.
Binnen de HKH wordt dankbaar gebruik gemaakt van de transcripties bij artikelen, tentoonstellingen en lezingen. Soms wordt er op verzoek ook aan specifieke teksten gewerkt.
Zegt u, zo'n werkgroep Transcripties is misschien wel wat voor mij?
Neem dan vrijblijvend contact op met Gonny van Dijk-Koelman
phone 026-3251846. email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website HKH Transcriptiewerkgroep 2022 Aangepast

V.l.n.r.: Lars van Nigtevegt, Emile Smit, Grady van den Brink, Marjon Gover(t)s (belangstellende), Rein van Berkel, Gonny van Dijk-Koelman, Ine Hulzink.

Voorste 2 personen: Simon Groenen en Jolande Mattijssen- Scholten.