OVER HUISSENZicht op het centrum vanaf de ten oosten daarvan gelegen Rijndijk.

Huissen (uitspraak: Huussen) is een stad in het oosten van Nederland, in de provincie Gelderland (gemeente Lingewaard, in de streek Over-Betuwe) en heeft 19.414 inwoners (1 maart 2020). Huissen kreeg in 1314 stadsrechten. Huissen is de grootste plaats in de gemeente en ligt aan de Nederrijn, in het gebied tussen Arnhem en Nijmegen.
De plaats bestaat uit Huissen-stad, dat wil zeggen de oude "stad" en aangrenzende woonwijken, Huissen-Zand, een tweede aangrenzende kern vooral gericht op de tuinbouw, en de in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontstane wijk Zilverkamp. Na enkele kleinere nieuwbouwwijken is thans de wijk Loovelden in ontwikkeling. Ten oosten van de stad zijn grote uiterwaarden te vinden. Bij het kleine industriegebied Looveer is Huissen via een veerpont over de Nederrijn verbonden met de Liemers. Aan de overzijde van de rivier behoort een kleine strook in de uiterwaarden tot Huissen. In het zuiden van de plaats aan de Linge bevindt zich het industrieterrein Pannenhuis, dat toegang geeft tot het agro-park Bergerden.
Het oude centrum wordt gekenmerkt door winkelstraten en horeca. Ten gevolge van bombardementen tijdens WO II is het aantal historische gebouwen gering.
De "skyline" wordt gedomineerd door de parochiekerk.


 

iconiconicon