Werkgroep Heemkunde

Activiteiten:
* Inventarisatie van:
- alle folkloristische gebruiken en hun herkomst
- oude volksverhalen en legenden
- uitingen van oud volksgeloof
- oude spreekwoorden en gezegden
- bij-, toe- en scheldnamen
- gebruiken bij doop, trouw en overlijden
- oude klederdrachten
- oude huis-, boerderij-, straat-, veld- en perceelsnamen
- stoep- en gevelstenen
- gebruiken in land- en tuinbouw
- oude ambachten die in Huissen beoefend werden (en worden)
* Het vastleggen via foto, film of dia van architectonisch of landschappelijk waardevolle objecten in het streven tot behoud hiervan (overheid stimuleren tot monumentenbehoud)

- organisatie van evenementen met een heemkundig karakter (ook in samenwerking met of ter ondersteuning van derden) voor het behouden en uitdragen van het cultureel erfgoed van Huissen.
- onderhouden van een netwerk met andere verenigingen, stichtingen etc. met als doel het behouden en uitdragen van het cultureel erfgoed van Huissen.

Werkavond: donderdag van 20.00 tot 22.00 uur
index.  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In het tuinbouwmuseum Mea Vota wordt de Huissense druiventeelt in ere gehouden.

Alwèr nejs ien ‘t Huusses

Donderdagavond 19 november 2015 stond het dialect in Huissen weer volop in de belangstelling. In de Buitenpoort ging de plaatselijke taal weer rap over de tong. De Historische Kring Huessen presenteerde weer een gevuld dialectprogramma inclusief het Huusses Dictee.

Professor R. van Hout gaf een uiteenzetting over het bestaan van de soms haarscherpe grenslijnen van de vele dialecten die ons land rijk is en interessante details van de dialecten in en rondom Huissen. Steeds meer wordt een dialect, zoas ’t Huusses, gezien als cultureel erfgoed. Dat ‘t Huusses daarbij ook nog springlevend is bewijst het ontstaan van nieuwe woorden. Voor de vertaling van de succesvolle Stadsquiz waren er ruim tachtig Huissense woorden ingezonden. Als mooiste nejje Huussese woord 2015 voor Stadsquiz werd Wiesneuzerej uitgekozen. Een inzending van Betsie Kaak die voor haar originele creatie een heus geboortebewies in ontvangst mocht nemen.

Aan ‘t  Huusses Dictee schreven weer vele mensen mee. Winnaar van 2015 was wederom het team De Bevelanders. Van de individuele dicteeschrijvers was Geert Leijser ook dit jaar weer de beste. Naast schrijverskunst, rijm en muziek was er ook een heuse Huussese kluch’. Met toneelvereniging Koperen Kees was het filmpje “Hè’ gej al ’n blümke?” opgenomen waarin was te zien hoe het vroeger verder ging nadat een jongeheer‘n voorlopig afspraakje bej ’t vleiskeure’ had gemaakt. Hij moest immers eerst nog toestemming gaan vragen om op de kermis bij het bal de erste te make’. En tja dan levert ‘t dialect toch weer intieme momenten op.

Door op onderstaande foto's te klikken kunt u ze vergroten.

P1080556 (Custom)

geboortebewies 2015 STADSQUIZ Wiesneuzerej def (Custom)