Onttakelde molen in winters landschap

Uit Mededelingen, jaargang 7, 1982, nr.5

In 1929 had de sloop plaats van de toen oudste torenmolen van Nederland, de "molen van Heijckmann" in de Molendel tegenover het Dominicanenklooster. Het werk werd uitgevoerd door een Apeldoorns slopersbedrijf, dat het slechts te doen was om de kloostermoppen aangezien die nog waarde hadden voor de restauratie van oude gebouwen (1).
Van de molen tijdens de sloop publiceren we thans twee bijzondere foto's. Het gaat hier om oorspronkelijk twee, wat vergeelde amateurkiekjes, van 5.0x7.8 cm, die we hebben laten reproduceren en vergroten. Zij werden ons beschikbaar gesteld door mevr.E. Helmich-Bonke en laten de reeds van de kap en de wieken ontdane molen zien in een winters sneeuw- en ijslandschap.
De eerste foto werd gemaakt vanaf de richting De Grote Bloem (Domineeswater).  Op de achtergrond links is het Dominicanenklooster met de toren van de kloosterkapel zichtbaar.

De andere foto toont de molen vanaf de Angerse dijk gezien, met de door knotwilgen gemarkeerde toegangsweg vanaf de Stadsdam.

1) G.W.C. van Wezel, De cilindrisch gemetselde molen te Huissen. In: Bijdragen en Mededelingen van Gelre, dl. LXVIII (1974/75), pp. 57-75.

molen1xmolen2x